Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Zupa żebracza z baraniną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zupa typowa dla kuchni węgierskiej

Zupa żebracza z baraniną

Składniki:

Zupa żebracza z baraniną

 

  • Głowa i nóżki baranie
  • 0,300 ml śmietany
  • 10 dag cebuli
  • 20 dag dymki
  • 5 dag czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 g pieprzu
  • trochę zielonego lubczyku i koperku
  • 2 żółtka
  • 1 l zakwaszonych otrąb albo żuru
  • 10 dag ryżu
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa żebracza z baraniną
Głowę i nóżki baranie o wadze 2 kg umyć, oczyścić z żył i błon, gotować w 3 l wody. Dymkę i zielony czosnek oczyścić, poszatkować, połączyć z zupą. Gdy mięso jest na pół ugotowane (tzn.oddziela się od kości), dodać do wywaru oczyszczony ryż oraz 1 l zakwaszonych otrąb, które przedtem należy podgotować z pokrojoną w kostkę cebulą. Jednocześnie dodać do zupy drobno pokrojony koperek, nać pietruszki, zielony lubczyk. Wszystko gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem zupę zaciągnąć żółtkami wymieszanymi ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tagi:

ryż