gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną zupę ziemniaczaną polecam jako pierwsze danie na obiad. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.

Zupa ziemniaczana

Składniki:

Zupa ziemniaczana

 

  • 2 litry wody
  • 1 porcja rosołowa
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 puszki kukurydzy

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana

ETAP 1:

Zupa ziemniaczana
Do garnka wkładamy porcję rosołową i wlewamy wodę.

Wodę z porcją rosołową zagotowujemy na bulion (może być z kostki).

ETAP 2:

Zupa ziemniaczana
Pokrojone ziemniaki i cebulę podsmażamy na patelni.

Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie ok. 10 minut.

ETAP 3:

Zupa ziemniaczana
Podsmazone ziemniaki i cebulę przekładamy do bulionu.

Następnie dodajemy je do bulionu i gotujemy, aż będą miękkie.

ETAP 4:

Zupa ziemniaczana
Blenderem miksujemy zupę na "krem". Rozlewamy na talerze.

Zupę blenderem miksujemy na "krem" . Porcję zupy wylewamy na talerz. Do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę odcedzonej z zalewy kukurydzy.