Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Zupa ziemniaczana po Wenecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa ziemniaczana z dodatkiem grochu, papryki, kabaczku i białego wytrawnego wina. Połączyć z ziemniakami, grochem, keczupem i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Zupa ziemniaczana po Wenecku

Składniki:

Zupa ziemniaczana po Wenecku

 

  • 1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 łyżki grochu
  • 2 strąki papryki
  • 15 dag kabaczków
  • tłuszcz
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • bazylia do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana po Wenecku
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać częścią wywaru, ugotować. Groch opłukać, zalać pozostałym zimnym wywarem, zagotować, pozostawić na 2 godziny; potem ugotować.

Paprykę i kabaczki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, oprószyć mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, grochem, keczupem i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.