Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa ziemniaczana z domowym makaronem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienią potrzebujemy bardziej sycących i rozgrzewających obiadów. Doskonałym rozwiązaniem są zupy. Moją propozycją jest bardzo prosta i smaczna zupa ziemniaczana z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Smacznego życzę.

Zupa ziemniaczana z domowym makaronem

Składniki:

Zupa ziemniaczana z domowym makaronem

Na makaron:

Na zupę:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżka oleju
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z domowym makaronem
1. Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w cienkie długie paski.

Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.

2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy pozostałe warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy, następnie wlewamy gorącej wody i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do śmietany można wlać kilka łyżek gorącej zupy, wtedy śmietana w zupie nam się nie z warzy. Zupę zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy również koperek i natkę pietruszki.

3. Na talerze nakładamy porcje zupy i makaronu. Podajemy i smacznego życzę.