Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa ziemniaczana z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczna i bardzo sycąca zupa, idealna na jesień. Pożywna fasola pełna białka i wędzony boczek to zawsze dobre połączenie.

Zupa ziemniaczana z fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z fasolą

 

  • 8 ziemniaków
  • 1 łodyga selera
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 15 cm pora
  • 200 g fasoli
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z fasolą
Fasolę przepłukać, zalać wodą na noc. Na drugi dzień zmienić wodę i ugotować do miękkości. Boczek drobno pokroić, wrzucić do garnka z grubym dnem, smażyć. Cebulę drobno pokroić i wrzucić do boczku, gdy się zeszkli wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Chwilę przesmażyć i zalać wodą.

Łodygę selera naciowego umyć, przekroić na pół, wrzucić do garnka. Dodać drobno pokrojoną pietruszkę, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wrzucić fasolę i pokrojonego pora. Doprawić solą i majerankiem. Gotować jeszcze kilka minut. Dodać paprykę słodką i wędzoną, doprawić do smaku pieprzem.

Podawać z pajdą domowego chleba
Zupa ziemniaczana z fasolą
boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać i przesmażyć
Zupa ziemniaczana z fasolą
fasolę zalać na noc, na drugi dzień ugotować
Zupa ziemniaczana z fasolą
do boczku dodać pokrojone warzywa, wlać wodę
Zupa ziemniaczana z fasolą
pod koniec dodać fasolę, pora i przyprawy.