Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa ziemniaczana z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczna i syta zupa z ziemniaków i czerwonej soczewicy, gotowana na wędzonych kościach schabowych...

Zupa ziemniaczana z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ziemniaczana z soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z soczewicą
Kości schabowe przełożyć do garnka, zalać 2 l wody, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do wywaru. Dodać też soczewicę, ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa ziemniaczana z soczewicą
Wędzone kości schabowe zalane w garnku wodą.
Zupa ziemniaczana z soczewicą
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupa ziemniaczana z soczewicą
Wszystkie przygotowane warzywa dodane do wywaru.
Zupa ziemniaczana z soczewicą
Soczewica i przyprawy dodane do gotującej się zupy.