Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zupa ziemniaczano-porowa z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa ziemniaczano-porowa z papryką

Zupa ziemniaczano-porowa z papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa ziemniaczano-porowa z papryką

 

  • 0,5 litra wywaru z kurczaka
  • przyprawa typu jarzynka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 biała część pora
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczano-porowa z papryką
Wywar zagotowujemy, doprawiamy odrobiną jarzynki, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Białą część pora kroimy w talarki- kilka pozostawiamy do dekoracji, pozostałe wraz z pokrojoną w cienkie paski papryką przesmażamy na maśle i następnie dodajemy do wywaru. Gotujemy dalej, a gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy kurkumę i chili i doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy na szerokich talerzach, udekorowaną talarkami świeżego pora.
Zupa ziemniaczano-porowa z papryką
Do gorącego wywaru dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
Zupa ziemniaczano-porowa z papryką
Pokrojoną w talarki białą część pora oraz paprykę w paskach przesmażamy na maśle.