LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupka grysikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekka i dietetyczna zupa. Zamiast mięsnych porcji rosołowych można użyć kostek bulionowych drobiowych.

Zupka grysikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupka grysikowa

 

  • porcja rosołowa z indyka ok. 30 dag
  • susz warzywny 2 łyżki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • kasza manna 6 łyżek
  • koperek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zupka grysikowa
Porcję rosołowa z indyka, umyć zalać ok. 1,5 l wody, zagotować, zdjąć powstałą pianę. Dodać suszone warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu min. pół godziny. Wyjąć kości. Dodać grysik (uważać, by nie zrobiły się kluski), wymieszać gotować przez ok. 10 minut. Gotową zupę podawać posypaną koperkiem.
Zupka grysikowa
Gotowanie porcji rosołowej z indyka na zupę.
Zupka grysikowa
dodanie suszu warzywnego do gotowanej porcji indyka.
Zupka grysikowa
Dodanie przypraw do wywaru na zupę grysikową.
Zupka grysikowa
Dodanie grysiku do wywaru mięsno-warzywnego.