MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zupka jarzynowa - dla niemowląt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ta zupka nadaje się dla dzieci powyżej 8 miesiąca. Jest tak dobra, że sama bym ją chętnie Dziecku zjadła :D z tych proporcji otrzymujemy 2 porcje, jedną zamykamy na gorąco w szczelnym słoiczku na następny dzień (trzymamy w lodówce).

Zupka jarzynowa - dla niemowląt Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupka jarzynowa - dla niemowląt

 

  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łyżki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki
  • 1 różyczka brokuła
  • 1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • 1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu

Sposób przygotowania:

Zupka jarzynowa - dla niemowląt
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynię gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, rozgniatamy na papkę. W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, po 5 minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy różyczkę brokuła podzieloną na mniejsze kawałeczki, gotujemy 4 minuty. Na koniec dodajemy masło i pietruszkę i przekładamy ugotowaną wcześniej dynię. Całość blendujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej dla dziecka. Dynię można też gotować bezpośrednio w zupce, należy ją wtedy dodać zaraz po ziemniaku.
Zupka jarzynowa - dla niemowląt
Po podgotowaniu marchewki dodajemy ziemniaka
Zupka jarzynowa - dla niemowląt
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy podzieloną różyczkę brokuła
Zupka jarzynowa - dla niemowląt
Dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki
Zupka jarzynowa - dla niemowląt
Na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej dynię

Tagi:

dynia