rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Zupka marchwiowo kalafiorowa z zacierką, po 9 m.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejna zupka, którą uraczyłam swojego Szkraba :) Pomimo że bez ząbków- poradził sobie z nią wyśmienicie, choć na początku w ogóle nie chciało mu się ruszać buzią ;)

Zupka marchwiowo kalafiorowa z zacierką, po 9 m.

Składniki:

Zupka marchwiowo kalafiorowa z zacierką, po 9 m.

 

  • Na dwa słoiczki (jak na zdjęciu)

 

  • 1 duże skrzydełko
  • 1/3 piersi kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1/3 pietruszki (korzenia)
  • 1 liść selera
  • 4 średnie różyczki kalafiora (użyłam własnego, mrożonego)
  • 3 łyżki makaronu- drobnej zacierki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zupka marchwiowo kalafiorowa z zacierką, po 9 m.
W rondelku nastawić wodę ze szczyptą soli na makaron, wrzucić na gotującą, zestawić po ok 5 minutach i pozostawić jeszcze w wodzie na kolejne 5. Odcedzić. Skrzydełko i pierś dobrze umyć, zalać wodą i gotować ok 45 minut razem z pokrojoną drobniej marchewką, pietruszką, liściem selera oraz kalafiorem. Po tym czasie zestawić, mięsko obrać i wszystko razem zmiksować na gładki krem (chyba że dzieciątko posiada już swoje ząbki, u nas ich na razie nie widać).

Dodać odcedzony makaron, wymieszać i przelać do słoiczków. Ostudzone można schować i przechowywać w lodówce do dwóch dni.