ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zupka z brukselką i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowa i baaardzo pożywna zupka brukselkowa z kurczakiem

Zupka z brukselką i kurczakiem

Składniki:

Zupka z brukselką i kurczakiem

 

  • 0,5 kg brukselek
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3-4duże ziemniaki
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • wegeta natur, sól morska, pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki mąki
  • śmietana (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (suszona lub swieża)

 

Sposób przygotowania:

Zupka z brukselką i kurczakiem
Do większego garnka wkładamy udka i zalewamy wodą, gotujemy około 20 min. Po tym czasie dodajemy pora, cebulę i czosnek drobno pokrojone, marchewkę, seler i pietruszkę startą na tarce, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz brukselkę (jeśli jest duża przekroić je na połówki). Całość gotujemy ok. 30 min. W trakcie wyciągnąć udka i oddzielić mięso od kości, kawałki kurczaka wrzucić z powrotem do zupy. W razie potrzeby dodać gorącej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy.Doprawić wegetą, solą, pieprzem, dodać natkę. Na koniec zagęścić zupę 2 łyzkami mąki. Można również dodać śmietanę. Smacznego :)