ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Żur bez mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto powiedział że żurek nie może być wegetariański?

Żur bez mięsa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żur bez mięsa

 

Sposób przygotowania:

Żur bez mięsa
Cebule siekamy drobno, podsmażamy na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Marche, pietruszkę, seler, por myjemy, kroimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na niewielkim ogniu. Do wywaru warzywnego dodajemy cebulę. Gotujemy wszystko razem jeszcze chwilę, następnie do tego wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękną, wlewamy żurek. Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy zupę pieprzem, maggi i solą. Smacznego.
Żur bez mięsa
Smażona cebula stanowi bazę zupy zamiast mięsa.
Żur bez mięsa
Pamiętajmy że ziemniaki nie ugotują się w żurku więc muszą zmięknąć przed wlaniem go.
Żur bez mięsa
Żurek możemy zrobić sami lub kupić w sklepie.
Żur bez mięsa
Jajko podnosi walory smakowe i odżywcze naszej potrawy.