Strona główna Żur na wędzonce

Żur na wędzonce

Żury « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Żur na wędzonce offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Żur na wędzonce
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2534

Wywar z wędzonki wlać do garnka, zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu, włożyć



Żur na wędzonce - SKŁADNIKI:

  • szklanka zakwasu
  • duża porcja włoszczyzny
  • litr wywaru z gotowanej wędzonej szynki lub boczku
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jaja
  • łyżka mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sól

Żur na wędzonce - PRZYGOTOWANIE:

Wywar z wędzonki wlać do garnka, zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu, włożyć włoszczyznę i posiekany czosnek, posolić. Gdy warzywa będą miękkie, wlać zakwas, zagotować i zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i znów zagotować. Rozlać żur na talerze, do każdego włożyć 2-3 ćwiartki jaj ugotowanych na twardo. Podawać z chlebem. 100g - 50 kcal.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żur na wędzonce  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żurek na białej kiełbasie z warzywami Żurek na białej kiełbasie Żurek na białej kiełbasce kwaszony wodą z ogórków
Żurek wielkanocny Zakwas na żurek Żur Eli z kaszą jęczmienną
Żurek na domowym zakwasie Żurek po poznańsku (poświąteczny) Żurek z jajkiem
Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną Żurek  Wielkanocny z chrzanem Zakwas na żurek

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane