Strona główna Żur na wędzonce

Żur na wędzonce

Żury « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Żur na wędzonce offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Żur na wędzonce
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2534

Wywar z wędzonki wlać do garnka, zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu, włożyć



Żur na wędzonce - SKŁADNIKI:

  • szklanka zakwasu
  • duża porcja włoszczyzny
  • litr wywaru z gotowanej wędzonej szynki lub boczku
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jaja
  • łyżka mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sól

Żur na wędzonce - PRZYGOTOWANIE:

Wywar z wędzonki wlać do garnka, zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu, włożyć włoszczyznę i posiekany czosnek, posolić. Gdy warzywa będą miękkie, wlać zakwas, zagotować i zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i znów zagotować. Rozlać żur na talerze, do każdego włożyć 2-3 ćwiartki jaj ugotowanych na twardo. Podawać z chlebem. 100g - 50 kcal.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Żur na wędzonce  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami Wyposzczony żurek
Żurek na golonce Żurek z koperkiem  Żurek w chlebku
A'la żurek bez zakwasu Żurek dla wegetarianina  Żurek na białej kiełbasie z warzywami
Żurek na białej kiełbasie Żurek na białej kiełbasce kwaszony wodą z ogórków Żurek wielkanocny

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj