Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Żur po Śląsku z Wkładką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój sposób na gęsty żur z wkładką.

Żur po Śląsku z Wkładką  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żur po Śląsku z Wkładką

 

  • 500 ml. zakwasu żuru żytniego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 250 g. wędzonego kotletu
  • 100 g. żeberek wędzonych
  • 3 kiełbasy ( np. krakowskie )
  • 250 g. pieczarek
  • 3 duże ząbki czosnku ( pokrojone w plastry )
  • 4 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól / pieprz / maggi

 

Sposób przygotowania:

Żur po Śląsku z Wkładką
► Do garnka włożyć żeberka i kotlet wędzony, posolić, zalać wodą i gotować. Miękkie mięso i obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę, pieczarki w plastry i wszystko wrzucić z powrotem do wywaru i gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie. ► Następnie do gotującego się wywaru wlać zakwas w takiej ilości, aby uzyskać umiarkowaną kwaśność gotowanego żuru i / przyprawić /. ► Całość gotować jeszcze około 20 minut pod koniec gotowania żuru włożyć kiełbaski żeby były gorące. Do żuru na talerzu można domieszać śmietanę.
Żur po Śląsku z Wkładką
Pokrojone ziemniaki ugotować w zupie zanim wlejemy zakwas - bo inaczej się nigdy nie ugotują.
Żur po Śląsku z Wkładką
Przygotowane podstawowe składniki - można zacząć robić zupkę.