Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Żur w chlebie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Można podawać w normalnym talerzu z pieczywem

Żur w chlebie

Składniki:

Żur w chlebie

 

  • 10 g kiełbasa pokrojona w kostkę
  • 200 ml zakwas (żur)
  • 5 g boczek wędzony pokrojony w kostkę
  • 100 ml wywar z warzyw
  • 1 szt jajko ugotowane na twardo
  • 10 ml śmietana
  • 3 g mąka
  • majeranek
  • 1 szt piętka z chleba
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żur w chlebie
Boczek, kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Jajko włożyć do wrzącej i osolonej wody, ugotować na twardo, zalać zimną wodą do ostudzenia,obrać ze skorupki, pokroić w kostkę.
Do gotowego wywaru z warzyw dodać żur, dobrze wymieszać.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, doprawić żurek.
Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy.
Dodać boczek, kiełbasę i przyprawy, wymieszać.
Żurek podawać w końcówce wydrążonego chleba.