iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Żur z pieczoną kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W okresie zimowym często na naszych stołach goszczą gorące i rozgrzewające zupy u mnie ostatnio był pyszny żur.

Żur z pieczoną kiełbasą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żur z pieczoną kiełbasą

 

  • 1/2 kg cieniutkiej surowej kiełbasy u mnie frankfurterki
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • 1 plasterek selera
  • kilka łodyg zielonej pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 szklanka zakwasu do żuru
  • 1/4 szklanki śmietany 12 %
  • przyprawy
  • dodatkowo:
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Żur z pieczoną kiełbasą
Kiełbasę ułożyć w płaskim naczyniu i zalać piwem wymieszanym z miodem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Seler, czosnek ( całe ząbki), łodygi pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie zalać 1 litrem wody, dodać pokrojone w paseczki suszone grzyby i pod przykryciem gotować do miękkości.Kiedy grzyby są miękkie to z garnka wyjąć selera, pietruszkę i czosnek, następnie do garnka dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle, wlać zakwas i dodać chrzan, całość zagotować na koniec dodać wymieszaną z niewielką ilością wody śmietanę, Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością suszonego majeranku.Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na pół, zalać gorącą zupą, dołożyć kiełbasę i podawać gorące.
Żur z pieczoną kiełbasą
Ugotować wywar grzybowy na którym przygotować żur.