malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Żurawinowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zamiast świeżych żurawin możesz użyć konfiturę

Żurawinowe babeczki

Składniki:

Żurawinowe babeczki

 

  • 150g migdałów
  • 250g mąki
  • łyżeczka proszku do piecz
  • 100g cukru pudru
  • 150g masła
  • 2żółtka
  • 300g żurawin
  • 3gruszki
  • 1/2szk cukru
  • opakowanie żelfiksu do konfitur 3:1

Sposób przygotowania:

Żurawinowe babeczki
Migdały zmiel, połącz z mąką i proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem.
Dodaj masło i żółtka, zagnieć ciasto.
Z ciasta uformuj kulę i włóż ją do lodówki na 40min.
Gruszki obierz i pokrój na kawałki. Włóż je do rondla razem z żurwiną, wsyp cukier i gotuj 15min. Dodaj żelfix i gotuj aż zgęstnieje. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj. Wylep nim foremki do babeczek. Napełnij je konfiturą.
A z reszty ciasta zrób pokrywki na babeczki.
Piecz na złoto 20min w 180stC.
Posyp cukrem pudrem