pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Żurawinowe lody w czekoladowych kieliszkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser lodowo-czekoladowy z dodatkiem żurawiny

Żurawinowe lody w czekoladowych kieliszkach

Składniki:

Żurawinowe lody w czekoladowych kieliszkach

 

  • 400 g jogurtu typu greckiego,
  • 2 garści żurawiny suszonej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady,
  • 1 łyżeczka masła,
  • odrobina wody,
  • 4 łyżeczki cukru białego.

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowe lody w czekoladowych kieliszkach
Jogurt typu greckiego przekładamy do blendera. Dodajemy garść żurawiny. Wsypujemy jedną łyżkę cukru pudru. Wszystko razem blendujemy tak, aby składniki połączyły się ale żurawina pozostała w drobnych kawałkach. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemnika i mrozimy w zamrażarce co jakiś czas mieszając aż do uzyskania gęstej konsystencji lodów. Czekoladę łamiemy w drobniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, dodajemy trochę wody i łyżeczkę masła (ilość wody i masła będzie zależała od jakości czekolady, dlatego ich ilość może się zwiększyć). Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub dając na chwilę do mikrofali aż składniki zaczną się rozpuszczać i będziemy mogli wymieszać je na jednolitą masę. Tak powstałą masę czekoladową przekładamy częściowo do foremek do przygotowania kieliszków a pozostałą część wylewamy na podstawkę (np. małą kwadratową foremkę) i posypujemy z wierzchu żurawiną. Foremkę jak i podstawkę z czekoladą wkładamy do lodówki aż dobrze stwardnieją. Cukier wsypujemy do rondelka i rozpuszczamy na gazie ciągle mieszając. Jak rozpuści się (skarmelizuje) wylewamy partiami na talerz, tworząc fikuśne kształty. Stwardniałą czekoladę wyjmujemy z foremek na kieliszki i tak przygotowane kieliszki czekoladowe układamy na talerzu. Czekoladowe kieliszki wypełniamy żurawinowo-śmietankowymi lodami i wbijamy w nie po kawałku przygotowanych karmelek. Obok na talerzu układamy przepołowione skośnie (na trójkąty) tafle czekoladowe z żurawiną oraz fikuśne kształtem karmelki. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Tagi:

czekolada lody