Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żurawinowo-miodowy kurczak :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Duszony kurczak o lekko owocowo , kwaskowatym smaku z nutą miodową .

Żurawinowo-miodowy kurczak :

Składniki:

Żurawinowo-miodowy kurczak :

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżeczki konfitury żurawinowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowo-miodowy kurczak :
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, konfitury z żurawiny, miodu, pieprzu, papryki, sosu sojowego . Przekroić udka na dwa kawałki . Natrzeć mięso z kurczaka i zostawić na 30 minut . Rozgrzać na patelni łyżkę oleju . Włożyć na rozgrzany tłuszcz kurczaka .Obsmażyć mięso z obu stron na rumiano .Podlać wodą , dodać resztę marynaty .Dusić 5 minut , a następnie przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na małym gazie 45 minut .Sos powinien odparować w trakcie duszenia do połowy objętości . Doprawić do smaku . Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatą .