SUPERPRZEPIS

Żurawinowy miodownik z procentem

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Żurawinowy miodownik z procentem Więcej zdjęć (5)

To idealne ciasto dla wielbicieli miodowników, czekolady i żurawinówki:)

Składniki:

Żurawinowy miodownik z procentem

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki miody,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa do przełożenia:
  • 0,8 litr mleka,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 1,5 kostki masła
  • Żurawinowa polewa
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • ½ kostki masła,
  • 30 dag żurawin
  • Alkohol (1 szklanka)

 

  • Dodatkowo:
  • Około 1/3 -0,5 słoiczka powidła śliwkowego

 

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowy miodownik z procentem
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej margarynę i razem siekamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Placki te dobrze jest upiec dzień przed przełożeniem. MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dokładamy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki i zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy do białości. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę dzielimy na 3 części. Trzecia część ma być mniejsza. POLEWA: Żurawinę zalewamy alkoholem. Odstawiamy na około 12 godzin. Ja zazwyczaj zostawiam na noc. A następnego dnia robię polewę. Gotową żurawinę odcedzamy. Czekolady łamiemy na kostki i razem z masłem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy odsączoną żurawinę oraz połowę alkoholu w którym się moczyły. Dokładnie mieszamy. Gotową polewę wykładamy przełożone ciasto. Odstawiamy do chłodu by polewa zastygła. Przełożenia: Ciasto miodowe – powiodło- pierwsza część masy - ciasto miodowe- druga część masy, ciasto miodowe- trzecia, mniejsza część masy- polewa żurawinowa
Żurawinowy miodownik z procentem
Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą osobno pieczemy
Żurawinowy miodownik z procentem
Pierwsze ciasto smarujemy powidłem a później masą.
Żurawinowy miodownik z procentem
Przyłożony drugi placek smarujemy już tylko masą
Żurawinowy miodownik z procentem
Gotową polewę wylewamy na ciasto. Rozprowadzamy równomiernie.