13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, gęsty żurek, a jakże i sycący. Dobry i prosty przepis którego efekt jest naprawdę smaczny! polecam

Żurek

Składniki:

Żurek

 

  • Składniki:
  • 2 opakowania Żurek Knorr
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Seler
  • Pietruszka
  • 2 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 kiełbasy białe
  • 1 kiełbasa drobiowa wiejska
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 2 duże cebule

 

Sposób przygotowania:

Żurek
W garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z kostką rosołową, 2 listkami laurowymi i 4 ziarenkami ziela angielskiego. Następnie dodajemy pokrojone w talarki warzywa (marchewkę, seler i pietruszkę) oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy wszystko wodą rozrobioną z 2 opakowaniami żurka Knorr. W między czasie smażymy na patelni kiełbasę białą i drobiową wiejską, jak tylko się zarumienią, dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania zupy dodajemy sól, pieprz, majeranek, natkę pietruszki i ugotowane oraz pokrojone w ćwiartki 2 jajka.