mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Żurek chrzanowy z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, aromatyczny chrzanowy żurek

Żurek chrzanowy z czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek chrzanowy z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Żurek chrzanowy z czosnkiem
Wywar wlewam do garnka, doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaję listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, dwa obrane ząbki czosnku i gotuję na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Jajka gotuję na twardo. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na na patelni. Zrumienioną kiełbasę dodaję do żurku. Żurek zdejmuję z ognia, pozostawiam do lekkiego przestudzenia, wtedy dodaję śmietanę, chrzan, suszony majeranek i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku. Żurek podaję na gorąco z kiełbasą i jajkami na twardo.
Żurek chrzanowy z czosnkiem
Kiełbasę kroję w niezbyt cienkie plasterki
Żurek chrzanowy z czosnkiem
Do wywaru z żurkiem dodaję obrane ząbki czosnku