iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Żurek imbirowy z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubię żurek, bo jest pożywny i syty. Jednak znudził mnie tradycyjny smak, postanowiłam dodać nutę innego smaku. A teraz o przepis poprosiła mnie siostra, bo bardzo jej zupa zasmakowała.

Żurek imbirowy z białą kiełbasą

Składniki:

Żurek imbirowy z białą kiełbasą

 

  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 3 laski białej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 szklanka zakwasu na żurek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Żurek imbirowy z białą kiełbasą
Doprowadzamy do wrzenia wywar warzywny, dodajemy listki oraz starty na tarce imbir. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w duże części kiełbasę. Dodajemy zakwas oraz śmietanę. Gotujemy kolejne 5 minut. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na suchej patelni, dodajemy do zupy. Wciskamy czosnek. Doprawiamy kminkiem, tymiankiem, majerankiem. Solimy do smaku i pieprzymy. Jajka gotujemy na twardo. Żurek podajemy na głębokich talerzach z kiełbasą oraz kawałkiem jajka. Posypujemy zieleniną.