monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Żurek to podstawowe danie na stole Wielkanocnym. Tym razem przygotowałam go w lżejszej wersji i było po prostu rewelacyjny, Wam też polecam! Brak kiełbasy w niczym nie przeszkadza, zapraszam:)

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege

Składniki:

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g mrożonych grzybów
  • 210 g ziemniaków ( waga po obraniu)
  • 600 ml wody
  • 200 ml zakwasu żurkowego
  • 6 g oleju kokosowego
  • Sól, papryka wędzona

Sposób przygotowania:

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege

ETAP 1:

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege
do zeszklonego czosnku dodać posiekane grzyby

Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodać grzyby. Podsmażać całość około 2 minuty.

ETAP 2:

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege
do garnak dodać pokrojone w plastry ziemniaki

W między czasie ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry, dodać do garnka wraz z papryką wędzoną i znów podsmażać 2-3 minuty.

Po tym czasie dodać wodę i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować do miękkości ziemniaków.

ETAP 3:

Żurek-krem z ziemniakami i grzybami wege
do gotującego wywaru dodać zakwas żurkowy i zagotować

Do zupy dodać zakwas żurkowy. Zagotować i gotować całość około 2 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą. Zmiksować na gładki krem. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego!