nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Żurek - mój ulubiony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z gniecionymi ziemniakami, skwarkami oraz cebulką

Żurek - mój ulubiony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek - mój ulubiony

 

  • butelka żurku 0,33 (najlepiej swojskiego)
  • 5 ziemniaków
  • 10 dkg słoniny
  • 1 cebula
  • bulionetka drobowia
  • łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Żurek - mój ulubiony
Na tego typu żurek (bez wywaru) możemy sobie pozwolić wyłącznie jeśli mamy dobry zakwas. Do garnka wlewamy ok litra wody i wrzucamy bulionetkę. Gdy woda zagotuję się dodaję żur i gotuję około 10 minut. Ziemniaki obieram, myję i kroję na 4. Wrzucam do gotującej wody i gotuję ok 15 - 20 minut. Słoninę kroję na małe kosteczki i wrzucam na rozgrzaną patelnię, gdy zrobią się skwarki dodaję cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję do ugotowanych ziemniaków i ugniatam. Ziemniaki nakładam do miseczki, zalewam żurkiem i dodaję łyżkę śmietany.
Żurek - mój ulubiony
Do gotującej wody z bulionetką dolewam Żur
Żurek - mój ulubiony
Słonię kroję na drobną kosteczkę i wytapiam na patelni
Żurek - mój ulubiony
Gdy zrobią się skwarki dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę
Żurek - mój ulubiony
Skwarki wraz z cebulą dodaję do ugotowanych ziemniaków i ugniatam