AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Żurek na białej kiełbasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żurek na białej kiełbasie.

Żurek na białej kiełbasie

Składniki:

Żurek na białej kiełbasie

 

  • butelka "Żurku Kujawskiego"- może być inny
  • 4-5 kawałków białej kiełbasy surowej
  • 1-2 kawałki kiełbasy zwyczajnej ( niekoniecznie )
  • 5-7 średnich ziemniaków ( można bez... )
  • 2-3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • bulion warzywny- niekoniecznie
  • mała gęsta śmietana
  • 1 łyżka mąki
  • 3-5 łyżek chrzanu tartego
  • kilka liści laurowych
  • pieprz, ziele angielskie- po kilka sztuk
  • sól, około 1 łyżki majeranku.

Sposób przygotowania:

Żurek na białej kiełbasie
Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kiełbasę po podgotowaniu ponakłuwać widelcem, żeby puściła sok. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Dodać przesmażoną drobno skrojoną cebulę z czosnkiem ( czosnek można dodać pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę ) oraz kiełbasę zwyczajną podsmażoną w plasterkach. Białą kiełbasę pokroić na plasterki lub kawałki i dodać do żuru. Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki. Żurek podawać najlepiej z jajkiem pokrojonym na ćwiartki z dodatkiem pieczywa. SMACZNEGO :)