Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Żurek na białej kiełbasie z boczkiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Żurek na białej kiełbasie, z boczkiem i jajkiem, to żurek wielkanocny, który gości na naszym świątecznym stole.

Żurek na białej kiełbasie z boczkiem i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na białej kiełbasie z boczkiem i jajkiem

 

 

  • do podania - jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Żurek na białej kiełbasie z boczkiem i jajkiem
Do garnka wkładamy kiełbasę białą, dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy wywar.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości - solimy. Zalewamy żurkiem, dodajemy przeciśnięty czosnek, łyżeczkę chrzanu, majeranek oraz pieprz - zagotowujemy.

Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.  
Żurek na białej kiełbasie z boczkiem i jajkiem
do garnka wkładamy kiełbaski pokrojony boczek liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy wywar
Żurek na białej kiełbasie z boczkiem i jajkiem
ziemniaki obieramy. Kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy
Żurek na białej kiełbasie z boczkiem i jajkiem
zalewamy żurek żurem i gotujemy w dalszym ciągu
Żurek na białej kiełbasie z boczkiem i jajkiem
na koniec doprawiamy całość do smaku - smacznego