Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Żurek na domowym zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żurek ugotowany z dodatkiem domowego zakwasu, białej kiełbaski i gotowanych na twardo jajek. Pierwszy żurek, który ugotowałam...

Żurek na domowym zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na domowym zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Żurek na domowym zakwasie
Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, zagotować, zebrać szumowiny. Cebulę obrać, przekroić na pół, zrumienić mocno na suchej, rozgrzanej patelni. Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa, łącznie z cebulą, dodać do wywaru. Dodać też liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut. Po tym czasie z wywaru wyjąć kiełbasę. Do zupy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach majeranek i zakwas na żurek. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki, dodać do zupy. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w ósemki. Zupę podawać z kawałkami jajka.
Żurek na domowym zakwasie
Obrana i przekrojona cebula zrumieniona na patelni.
Żurek na domowym zakwasie
Oczyszczone obrane i pokrojone warzywa.
Żurek na domowym zakwasie
Przygotowane warzywa dodane do wywaru z białą kiełbasą.
Żurek na domowym zakwasie
Czosnek majeranek i zakwas dodane do zupy.