cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek na kiełbasie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rozgrzewający żurek na zimowe wieczory

Żurek na kiełbasie

Składniki:

Żurek na kiełbasie

 

Sposób przygotowania:

Żurek na kiełbasie
Żurek: Pokrój kiełbasę w kostki i zalej wodą, zagotuj, dodaj kostki rosołowe (oczywiście lepsza opcja to zalanie kiełbasy przygotowanym od podstaw wywarem lub rosołem), pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki, dorzuć ziele i liście laurowe, dodaj grzybki (mogą być wcześniej namoczone) i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, wtedy zalej zupę żurem, wymieszaj i staraj się już nie doprowadzać do zagotowania, posiekaną cebulę podsmaż na oleju i dodaj do żurku, przypraw zupę chrzanem, solę, pieprzem i zakwaś octem jeśli potrzeba, na koniec przypraw obficie majerankiem i pogotuj ale nie zagotuj. Zupa gotowa, można podać z ugotowanym jajkiem.