BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żurek na płuckach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny żurek połączony z płuckami, to coś co mój mąż lubi najbardziej, dlatego ta zupka raz na dwa tygodnie jest na moim stole.

Żurek na płuckach

Składniki:

Żurek na płuckach

 

  • płucka wieprzowe 500 g.
  • żurek 500 ml,
  • majeranek płaska łyżka,
  • listki laurowe 2 listki,
  • ziele angielskie całe 3 -4 ziarenka,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz mielony do smaku,
  • cebula 1 szt,

Sposób przygotowania:

Żurek na płuckach
Sposób przygotowania żurku. Płucka dokładnie czyścimy, odciąć tchawice, płuczemy.

Zalewamy wodą aby pucka były zakryte.

Do płucek dodać obraną i przekrojoną na części cebule, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku, gotować na małym ogniu do zagotowania, odlać wodę, zalać ponownie, gotować do miękkości ok. 1,5 godziny.

Płucka wyjąc z wywaru, ostudzić , pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, włożyć pokrojone mięso zalać ukiszonym żurem.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy wraz majerankiem.

Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zagotować.

Podawać z ziemniaczkami.

Tagi:

żurek zupa