motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Żurek na wędzonym boczku i golonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żurek na wędzonym boczku i golonce

Żurek na wędzonym boczku i golonce

Składniki:

Żurek na wędzonym boczku i golonce

 

  • 1 golonka wieprzowe
  • 60 dkg boczku surowego wędzonego
  • 1/2 litra żuru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Żurek na wędzonym boczku i golonce
Golonkę dokładnie myjemy razem z boczkiem. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Jak będzie się gotowało dajemy obrany czosnek, majeranek i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Jak golonka będzie miękka to zalewamy żurem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do zup.