lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Żurek na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupka przepyszna uwielbiam kwaskowe moja rodzina też :)

Żurek na zakwasie

Składniki:

Żurek na zakwasie

 

  • zakwas 0,5 L
  • pietruszka 1 szt
  • marchew 1 szt
  • cebula 1 szt
  • mąka 1 łyżka
  • kiełbasa 20 dag
  • olej 1 łyżka
  • jajka 6 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • majeranek 1 szczypta
  • natka pietruszki 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Żurek na zakwasie
1-Marchewkę i pietruszkę obrać,
2-Warzywa umyć, włożyć do garnka zalać wodą i gotować 10 min,
3- Teraz zalewamy zakwasem, majeranek i pół opieczonej cebuli, gotować 15 min, przyprawić i zaprawić zaprawą z mąki i wody. 4- 1/2 cebuli posiekać i przesmażyć razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą.
4- Dodać do żurku pod koniec gotowania.
5- Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki .
6- Żurek rozlać do półmisków, posypać posiekaną natką. smacznego :)