marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Żurek na zakwasie z ogórków kiszonych i szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Żurki cieszą się dużym powodzeniem, bo serwuje je się na śniadania wielkanocne lub weselne przyjęcia i nie tylko. Doprawiane są nie tylko czosnkiem i pieprzem,ale i curry.

Żurek na zakwasie z ogórków kiszonych i szynki

Składniki:

Żurek na zakwasie z ogórków kiszonych i szynki

 

  • 6 ogórków dużych kiszonych,
  • 30 dag. szynki gotowanej,
  • 1 duża butelka zakwasu żytniego do żuru,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 1 l.wody,
  • 1/2 główki czosnku,
  • pudełko śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz czarny lub ziołowy mielony.

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek na zakwasie z ogórków kiszonych i szynki
Wodę na zakwas zagotować i wlać do niej odstany zakwas z mąki żytniej oraz pokrojone ogórki kiszone wraz z zalewą. Oprócz tego dodać pokrojoną szynkę gotowaną, pół główki obranego czosnku. Gotować z 35 min. Zaprawić śmietaną, przedtem ją hartując. Pogotować jeszcze z 25 min. wyłączyć i doprawić solą i pieprzem mielonym czarnym lub ziołowym. Głębokie talerze wyłożyć ćwiartkami wcześniej ugotowanymi i obranymi jajkami. Oprószyć siekanym świeżym koprem po uprzednim opłukaniu i nalewać zupę do talerzy.