zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Żurek po rosołowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie masz pomysłu na wykorzystanie rosołu z niedzieli, ugotuj żurek. Drobiowy też jest smaczny, polecam.

Żurek po rosołowy  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek po rosołowy

 

  • 2 l wywaru ( u mnie rosół z indyka)
  • ½ l kiszonego żuru ( zakwas) (https://gotujmy.pl/kwas-zytni-zur,przepisy-kuchnia-polska-przepis,93091.html)
  • 4 wędzone skrzydełka
  • warzywa z rosołu
  • 3 kiełbaski drobiowe ( 30 dag)
  • przyprawa do żurku ( 2- 3 łyżki)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Żurek po rosołowy
Rosół przecedzam na durszlaku. Zagotowuję. Jeśli zostały warzywa, lub mięso  to kroję w kosteczkę .

Mięso ze skrzydełek oddzielam od kości, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do wywaru razem z warzywami. Wlewam zakwas , doprowadzam do wrzenia często mieszając. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i przyprawę do żurku. Gotuję na małym „gazie” około 15 -20 minut.

Kiełbasę kroję w plasterki i przesmażam. Przekładam do garnka z zupą. Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą i białym pieprzem.

Podaję z ugotowanymi osobno ziemniakami i jajkiem na twardo.
Żurek po rosołowy
Etap 1 Mięso ze skrzydełek oddzielam od kości, kroję na mniejsze kawałki
Żurek po rosołowy
Etap 2 Wlewam zakwas , doprowadzam do wrzenia często mieszając. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę i przyprawę do żurku
Żurek po rosołowy
Etap 3 Kiełbasę kroję w plasterki i przesmażam. Przekładam do garnka z zupą.
Żurek po rosołowy
Etap 4 Na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku solą i białym pieprzem.