Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Żurek śląski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

Żurek śląski

Składniki:

Żurek śląski

 

  • 0.5 l zakwasu;
  • 1 l wody (może być rosół);
  • ½ cebuli;
  • 2 łyżki pokrojonego wędzonego boczku.Kostka rosołowa, wegeta, ziarenka smaku wg uznania.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek śląski
Zakwas wymieszać z wodą lub rosołem. Zagotować, doprawić do smaku wg uznania ulubioną przyprawą. Podsmażyć boczek, a cebulę przyrumienić, dodać do żurku. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.