inus_f

inus_f

Kucharz
[Przepisów: 18]

Żurek śląski na wędzonce z ziemniakami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis wyniesiony z domu rodzinnego.

Żurek śląski na wędzonce z ziemniakami.

Składniki:

Żurek śląski na wędzonce z ziemniakami.

 

  • 50 dkg boczku wędzonego: dwa kawałki jeden 30 dkg drugi 20 dkg
  • 4 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę
  • 1 kiełbasa cienka np.podwawelska pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 butelka zakwasu na żurek
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, só, pieprz.

Sposób przygotowania:

Żurek śląski na wędzonce z ziemniakami.
Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-2,5 litra wody i gotujemy na średnim ogniu 30 min.Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę.W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą.Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką.Następnie wlewamy zakwas( według uznania) oraz dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, pieprz i sól.Doprowadzamy do wrzenia wyłączamy na chwilę po czym ponownie załączamy doprowadzając zupę 3 razy do wrzenia. W myśl zasady, że żurek pare razy odgrzewany staje się lepszy. Smacznego.