kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Żurek w chlebie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pospolity żur ale jak podany!

Żurek w chlebie

Składniki:

Żurek w chlebie

 

  • boczek wędzony 30 dkg
  • kiełbasa cienka 10 dkg
  • żurek
  • cebula mała
  • smalec
  • woda
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek świeżego koperku
  • małe okrągłe chleby w ilości odpowiadającej biesiadnikom

Sposób przygotowania:

Żurek w chlebie
Na smalcu podsmażyć poszatkowana cebulkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i ugotować ją w 1,5 litrze wody. Dodać żurek smażoną cebulkę. Zagotować W tym czasie podsmażyć na smalcu pokrojony w kosteczkę boczek. Dodać boczek do zupy. Dosmaczyć solą i pieprzem. Wsypać koperek cieniutko pokrojony.
Z każdego chlebka ścinamy górę i wydrążamy środek. Otrzymujemy coś w kształcie małej wazy. Do tak przygotowanych "talerzy" wlewamy gorący żurek. Podajemy od razu.
Smacznego!