paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Żurek w chlebku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żurek na zakwasie domowym podany z chlebku z białą kiełbaską oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Całość doprawiona majerankiem .

 Żurek w chlebku

Składniki:

Żurek w chlebku

 

  • zakwas na żurek 0,5 litra
  • biała surowa kiełbaska 0,5 kg
  • majeranek do smaku
  • cebula 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • jajka 6 sztuk
  • podgardle wędzone 20 dag
  • chlebek na żurek 5 sztuk

Sposób przygotowania:

Żurek w chlebku
Pokrojoną w kostkę cebulką i podgardle podsmażyć na rozgrzanej patelni. Surowe białe kiełbaski zalać woda i zagotować. Dodać do nich podsmażone podgardle z cebulką i gotować jeszcze około 20-25 minut. Następnie wlać zakwas na żurek i gotować jeszcze 5 minut. Przyprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Z żurku wyjść kiełbaski i pokroić je w plastry podobnie pokroić ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka. Gorący żurek nalać do chlebków, włożyć jajka i kiełbaski od razu podawać.