Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Żurek wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na porcję.

Żurek wielkanocny

Składniki:

Żurek wielkanocny

Sposób przygotowania:

Żurek wielkanocny

Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w cienkie słupki. Dodać do żurku. Zagotować.