lalunia

lalunia

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1379]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek Wielkanocny w chlebie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam efektownie wygląda i tak samo smakuje.

Żurek Wielkanocny w chlebie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek Wielkanocny w chlebie

  • 60 dag karkówki
  • 2 rosołki wołowe
  • 1 słoik chrzanu ( 120 gram dałam )
  • 1 szklanka żuru
  • 8 jajek
  • sól morska odrobinkę

Sposób przygotowania:

Żurek Wielkanocny w chlebie

Mięso pokroiłam w plastry grubsze 3 sztuki , gotowałam na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego ziela angielskiego i dwóch rosołków wołowych przed 1 godzinę. Kiedy mięsko się ugotowało wyjęłam je i pokroiłam w paseczki włożyłam z powrotem do garnka. Wlałam żur i gotowałam jakieś 5 minut. Włożyłam chrzan i doprawiłam do smaku solą i pieprzem białym na koniec dodałam śmietanę 12 % 3 łyżki do rozjaśnienia zupy Jajka ugotowałam na twardo obrać i pokroiłam w plastry Pokrojone jajka włożyłam do chleba wlałam żurek :) smacznego :)