zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjny wielkanocny żurek

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą

 

  • ½ l zakwasu na żur https://gotujmy.pl/kwas-zytni-zur,przepisy-kuchnia-polska-przepis,93091.html
  • 2 l wywaru z szynki wędzonej
  • 200 ml śmietany
  • majeranek
  • czosnek 2 - 3 ząbki
  • kiełbasa biała surowa
  • chlebki –miseczki

 

Sposób przygotowania:

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
Wywar z parzenia szynki przecedzić, i zagotować. Zakwas żurkowy dobrze rozmieszać i wlać do wywaru, czosnek rozgnieść , dodać do żurku, gotować często mieszając ponieważ może się przypalić. Kiełbasę pokroić w grubsze plastry, parzyć w żurku 15-20 min. Na koniec dodać śmietanę, i posypać majerankiem. Z chlebków wydrążyć środek, i dobrze ugnieść palcami wnętrze, aby żurek nie rozmoczył naszych chlebowych miseczek. Gorący żurek wraz z kiełbaską nalewać do chlebków  i podawać. Smacznego:)
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
Zakwas żurkowy dobrze rozmieszać i wlać do wywaru
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
gotować, często mieszając ponieważ może się przypalić.
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
Kiełbasę pokroić w grubsze plastry, parzyć w żurku 15-20 min.
Żurek wielkanocny z białą kiełbasą
Na koniec dodać śmietanę, i posypać majerankiem.