lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Żurek z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żurek to pyszna rozgrzewająca zupa. Zimą dość często ją gotuje z dodatkiem boczku i kiełbasy, jest pożywna i smaczna.

Żurek z kiełbasą

Składniki:

Żurek z kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbasą
Do garnka wlać wodę, wrzucić 5 pętek kiełbasy przekrojonej na pół, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, i przyprawy. Gdy wywar się zagotuje wlewać stopniowo zakwas pamiętając o mieszaniu. Boczek, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do żurku. Majeranek rozcieramy w dłoniach (by dał lepszy aromat) i również dodajemy do żurku. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.