Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Od kiedy spróbowałam żurku na domowym zakwasie często go gotuję. A zimą jest to zupa idealna! Rozgrzeje, nasyci, no i smakuje. Tym razem z bardzo zdrowym pęczakiem!

Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą
Białą kiełbasę gotować 10 minut w wodzie. Wyjąć i przestudzić. Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć, pokroić i wrzucić na wywar z kiełbasy. Gotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiełbasę obrać z jelita, pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do zupy. Cebule posiekać drobniutko, zeszklić i lekko zrumienić na maśle. Dodać do zupy. Następnie do garnka z zupą wlać domowy zakwas, dodać chrzan i chwilę razem gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 
Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą
Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć, pokroić i wrzucić na wywar z kiełbasy. Gotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą
Kiełbasę obrać z jelita, pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.
Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą
Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do zupy.
Żurek z pęczakiem i białą kiełbasą
Następnie do garnka z zupą wlać domowy zakwas, dodać chrzan i chwilę razem gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.