WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Żurek z pieczarkami i pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczna wersja popularnego żurku. Pieczarki nadają mu wyjątkowego smaku, a zamiast kiełbaski są drobiowe pulpeciki.

Żurek z pieczarkami i pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek z pieczarkami i pulpecikami

 

Sposób przygotowania:

Żurek z pieczarkami i pulpecikami
Ok 3 litry wody zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucamy umyte i drobno pokrojone pieczarki oraz obrane i starte na grubej tarce marchew i pietruszkę. Dolewamy zakwas na żurek. Z mięsa mielonego, jajek, tartej bułki, posiekanej cebulki, doprawionych do smaku i wyrobionych, formujemy malutkie pulpeciki. Obtaczamy je dokładnie w mące. Gdy żurek będzie się mocno gotował, powoli wrzucamy pulpeciki, lekko mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, gotujemy ok 0,5 godziny.
Żurek z pieczarkami i pulpecikami
Pieczarki myjemy i drobniutko kroimy na kawałki.
Żurek z pieczarkami i pulpecikami
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce.
Żurek z pieczarkami i pulpecikami
Mięso wyrabiamy z dodatkami i formujemy pulpeciki.
Żurek z pieczarkami i pulpecikami
Zagotowujemy żurek z pieczarkami i dodajemy pulpeciki.