iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Żurek z podsmażoną kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sposobów gotowania żurku jest dużo, choć oczywiście istnieją spisane receptury na jego przygotowanie, dzisiaj proponuję podać go tak.

Żurek z podsmażoną kiełbasą

Składniki:

Żurek z podsmażoną kiełbasą

 

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka zakwasu do żurku
  • 30 dag kiełbasek frankfurterek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka margaryny
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Żurek z podsmażoną kiełbasą
Włoszczyznę ( kupiłam gotową na tace ) przełożyć do garnka zalać 1 litrem wody, dodać czosnek oraz 1 liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren czarnego pieprzu, przykryć i gotować około 40 minut, następnie z wywaru odcedzić warzywa i dolać zakwas, zagotować na koniec do żurku dodać chrzan i śmietanę wymieszana z 1 łyżką mąki w 1/2 szklanki wody, całość jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i spora ilością suszonego majeranku.

Kiełbaskę pociąć na mniejsze kawałki i podsmażyć na margarynie, kiedy kiełbasa się zrumieni dodać na patelnię cebulę pokrojoną w troszkę większą kostkę i całość razem podsmażyć na złoty kolor. Jajka u mnie 5 sztuk, ugotować na twardo i obrać ze skorupek.

Na dnie talerza ułożyć jajko przekrojone na pół i podsmażoną kiełbaskę, zalać gorącym żurkiem i na wierzchu dołożyć niewielką ilość cebulki razem z tłuszczem.

Żurek podawać z dodatkiem chleba lub tak jak ja lubię z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami podanymi na osobnym talerzyku.