iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Żurek z wędzonką na kwasie z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Żurek z kwasem ogórkowym -smaczna

Żurek z wędzonką na kwasie z ogórków

Składniki:

Żurek z wędzonką na kwasie z ogórków

 

  • 25 dag bekonu
  • 1 szklanka zakwas na żurek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych
  • 2 kostki bulionu

 

Sposób przygotowania:

Żurek z wędzonką na kwasie z ogórków
Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę startą na tarce. Gotujemy ok 15 min. Następnie dolewamy zakwas. Gotujemy , dodając 2 kostki rosołowe. Dolewamy szklankę kwasu z kiszonych ogórków. Bekon kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Na drugiej patelni robimy zasmażkę. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką. zasmażkę dodajemy do zupy. Zagotowujemy mieszając intensywnie. Pod koniec dodajemy pokrojony podsmażony bekon. doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy.