zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zwariowane klopsiki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

kombinacja smaków i dodatków............

Zwariowane klopsiki

Składniki:

Zwariowane klopsiki

 

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżki oleju
  • 10 małych cebulek
  • 1 garść grzybków mun
  • 1 łyżka przyprawy do kuchni włoskiej
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 2 op makaronu ryżowego wstążki

 

Sposób przygotowania:

Zwariowane klopsiki
Grzyby namoczyć, gdy będą gotowe pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso wyrobić z bułką tartą, solą, pieprzem, jajkami i odrobiną wody.
Formować małe kuleczki.
Resztę wody zagotować z kostkami rosołowymi.
Do gotującego się bulionu wrzucić klopsiki i gotować na małym ogniu około 7 minut.
Ugotowane klopsiki wyjąć z wody.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone na 4 części cebulki i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojone grzybki, chwilkę smażyć, dodać koncentrat, pozostałe przyprawy i wymieszać.
Sos dusić około 5 minut, następnie dodać klopsiki i koperek, delikatnie mieszając doprowadzić do zagotowania.
Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze a następnie klopsiki z sosem.