Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Zwijana meksykańska tortilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tortilla, którą podaję na kolację. Jest sycąca dzięki mięsu, a soczysta dzięki warzywom

Zwijana meksykańska tortilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zwijana meksykańska tortilla

  • Na ciasto: 20 dag mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • większa szczypta soli
  • 1/4 litry wody
  • Dodatkowo: 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 świeży ogórek
  • kilka ładnych liści z kapusty pekińskiej
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 opak. przyprawy do gyrosa
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • Na sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • 1/2 świeżego ogórka startego na tarce
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zwijana meksykańska tortilla

Ciasto: Mąkę mieszam z solą i smalcem, po czym stopniowo dolewam ciepłej wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta na makaron. Szybko zagniatam, porcjuję na małe kawałki. Następnie każdy rozwałkowuję. Smażę na suchej patelni i przewracam. Układam placki jeden na drugim. Nadzienie: Kukurydzę i fasolkę odsączam na sitku. Ogórek ścieram na tarce o dużych oczkach. Umyte pomidory kroję w kosteczkę, tak samo robię z papryką. Kapustę pekińska szatkuję drobno. Filety kroję w krótkie paseczki, posypuję przyprawami i smażę na złoto na patelni z odrobiną oleju. Sos: Składniki łączę w miseczce. Przyprawiam do smaku. Usmażone placki podgrzewam w mikrofalówce albo w piekarniku, jeśli wystygły przez kilka minut, żeby były ciepłe, nakładam warzywa i mięso, polewam sosem, posypuję szczypiorkiem i zawijam w rulony, uważając, aby nadzienie nie wypadło. Smacznego !!!

Redakcja poleca: