Strona główna Zwijana meksykańska tortilla

Zwijana meksykańska tortilla

Ewka3006 offline

Szef Kuchni
Przepisy: 55
zdjęcia: 1 z 5
Zwijana meksykańska tortilla
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszna tortilla, którą podaję na kolację. Jest sycąca dzięki mięsu, a soczysta dzięki warzywom


trudność: łatwe
czas:

Zwijana meksykańska tortilla - SKŁADNIKI:

  • Na ciasto: 20 dag mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • większa szczypta soli
  • 1/4 litry wody
  • Dodatkowo: 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 świeży ogórek
  • kilka ładnych liści z kapusty pekińskiej
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 opak. przyprawy do gyrosa
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • Na sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • 1/2 świeżego ogórka startego na tarce
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Zwijana meksykańska tortilla - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Mąkę mieszam z solą i smalcem, po czym stopniowo dolewam ciepłej wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta na makaron. Szybko zagniatam, porcjuję na małe kawałki. Następnie każdy rozwałkowuję. Smażę na suchej patelni i przewracam. Układam placki jeden na drugim. Nadzienie: Kukurydzę i fasolkę odsączam na sitku. Ogórek ścieram na tarce o dużych oczkach. Umyte pomidory kroję w kosteczkę, tak samo robię z papryką. Kapustę pekińska szatkuję drobno. Filety kroję w krótkie paseczki, posypuję przyprawami i smażę na złoto na patelni z odrobiną oleju. Sos: Składniki łączę w miseczce. Przyprawiam do smaku. Usmażone placki podgrzewam w mikrofalówce albo w piekarniku, jeśli wystygły przez kilka minut, żeby były ciepłe, nakładam warzywa i mięso, polewam sosem, posypuję szczypiorkiem i zawijam w rulony, uważając, aby nadzienie nie wypadło. Smacznego !!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zwijana meksykańska tortilla  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pizza z filetem drobiowym Drobiowy gulasz z dynią Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym
Kolorowy kurczak Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro
Kurczak z estragonową salsą verde Słodko-ostre skrzydełka Roladki drobiowe z serem i szpinakiem
Pałki z boczkiem w sosie Pizza meksykańska z kurczakiem Pałki w sosie z opieniek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane