Strona główna Zwijana meksykańska tortilla

Zwijana meksykańska tortilla

Ewka3006 - autor przepisu Zwijana meksykańska tortilla offline

Szef Kuchni
Przepisy: 55
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Zwijana meksykańska tortilla
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszna tortilla, którą podaję na kolację. Jest sycąca dzięki mięsu, a soczysta dzięki warzywom


trudność: łatwe
czas:

Zwijana meksykańska tortilla - SKŁADNIKI:

  • Na ciasto: 20 dag mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • większa szczypta soli
  • 1/4 litry wody
  • Dodatkowo: 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 świeży ogórek
  • kilka ładnych liści z kapusty pekińskiej
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 opak. przyprawy do gyrosa
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • Na sos: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • 1/2 świeżego ogórka startego na tarce
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Zwijana meksykańska tortilla - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Mąkę mieszam z solą i smalcem, po czym stopniowo dolewam ciepłej wody, aby ciasto miało konsystencję ciasta na makaron. Szybko zagniatam, porcjuję na małe kawałki. Następnie każdy rozwałkowuję. Smażę na suchej patelni i przewracam. Układam placki jeden na drugim. Nadzienie: Kukurydzę i fasolkę odsączam na sitku. Ogórek ścieram na tarce o dużych oczkach. Umyte pomidory kroję w kosteczkę, tak samo robię z papryką. Kapustę pekińska szatkuję drobno. Filety kroję w krótkie paseczki, posypuję przyprawami i smażę na złoto na patelni z odrobiną oleju. Sos: Składniki łączę w miseczce. Przyprawiam do smaku. Usmażone placki podgrzewam w mikrofalówce albo w piekarniku, jeśli wystygły przez kilka minut, żeby były ciepłe, nakładam warzywa i mięso, polewam sosem, posypuję szczypiorkiem i zawijam w rulony, uważając, aby nadzienie nie wypadło. Smacznego !!!



Komentarze do Zwijana meksykańska tortilla  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem Pierś z kurczaka z mozzarellą i pieczarkami Makaron z kurczakiem i szparagami
Filet nadziewany pomidorem i bazylią Pasztet drobiowy ze śliwką Grillowany kurczak po tajsku
Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym Filet z kurczaka nadziany suszonymi pomidorami Kurczak po węgiersku
Cebulowy filet z kurczaka Filet nadziewany fetą i pomidorem Makaron chiński z kurczakiem i warzywami
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane