reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto drożdżowe nie jest moim ulubionym, ale ostatnio tak za mną chodziło, że postanowiłam wypróbować sposób zwijania jaki znalazłam w, ale przepis na ciasto to mój kolejny, wypróbowany, stary przepis - zawsze wychodzi,

Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

 

  • Ciasto:

 

 

  • 2/3 szklanki ciepłego mleka

 

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • Masa:

 

  • niecała puszka maku

 

  • Kruszonka

 

 

  • 35 g cukru

 

 

  • Dodatkowo

 

  • śliwki- przepołowione i wypestkowane

 

  • białko do smarowania

Sposób przygotowania:

Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
Ciasto: Zaczyn- Drożdże ucieramy z cukrem, gdy sie rozpuszczą dodajemy 2 łyżki mąki ( z całości, nie dodatkowo) łączymy. Dolewamy mleko i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 25 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, skórkę z cytryny,jajka i zaczyn, wyrabiamy początkowo łyżką, lub robotem z hakami.Dodajemy masło i wyrabiamy już ręcznie tak długo, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione posypujemy mąką ( ze wszystkich stron) i odstawiamy na godzin w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na pół, wałkujemy i nakładamy mak- przekrawamy na pół, brzegi smarujemy białkiem i zwijamy tak jak na rolady. ( zdjęcie) Teraz dość luźno zwijamy rolady w koło ( zdjęcie) i przekładamy do wysmarowanej dużej ( 27cm) tortownicy. W rowki wkładamy połówki śliwek- ich ilość zależy już od was :) Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy robotem ,jeżeli chcemy większe kawałki wyrabiamy ręcznie Ciasto pieczemy do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175 st przez 50 - 55 minut Smacznego!!
Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
Etap 1Drożdże muszą być bardzo świeże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia
Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
Etap 2Połowę ciasta rowałkowujemy na cienki prostokąt, kroimy wzdłóż na pól, nakładamy mak, smarujemy bok białkiem
Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
Etap 3zwijamy tak jak roladę, potem w koło, przekładamy do tortownicy i dokładamy pozostałe roladki
Zwijane ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami
Etap 4W rowki wkładamy połówki śliwek, smarujemy górę białkiem i posypujemy kruszonką